LESSEN

 | 

Les 1


Les 1STAMPSCAPES LES 1

De Tonal Applicator


Heb je deze stempel gebruikt en was dit het resultaat? Wanneer je de Tonal Applicator (084E) gebruikt om toon (kleur) aan te brengen in je werk, dan kun je een peervormige afbeelding krijgen zoals in de afbeelding hierboven. Volg de instructies hieronder en verbeter je techniek.


Deze scans zijn ongeveer de echte maat. Links boven is een klein stukje geel. Dit is als je begint met kleur aanbrengen, door een tikkende beweging te maken met de Tonal Applicator. Begin buiten de kaart, tik een paar keer op de rand en ga dan al tikkend verder naar binnen. Rechts boven kun je zien hoe het er uit ziet als je verder naar binnen bent gegaan. Onderaan kun je zien hoe ik bijna tot aan het midden van de kaart ben gegaan. Naar binnen toe wordt het steeds lichter van kleur, omdat er steeds minder inkt op de TA zit. Telkens als er geen inkt meer op de TA zit, kun je hem opnieuw beinkten, maar begin altijd weer aan de rand van de kaart. Gebruik de zijkant van de stempel, die heeft een natuurlijke ronding, zo krijg je het ovaal. Als je het gebruikt met de punt naar binnen, dan krijg je het resultaat zoals hierboven.


De volgende kleur die ik heb gebruikt is iets donkerder dan de eerste. Het is belangrijk om altijd met de lichtste kleur te beginnen. Bij deze les is begonnen met geel, wat het dichtst bij wit ligt. Ik wilde een kleur die het dichtst bij geel is, hier heb ik geel/groen gebruikt. Het proces met de TA is hetzelfde als hierboven, begin aan de buitenrand en werk naar binnen. Ik hed de bovenkant van de kaart geel gelaten, zodat je het verschil ziet. Als je voor een donker, maanverlicht plaatje gaat, kun je het beste beginnen met een aantal lichtere kleuren blauw onder de uiteindelijke, donkerblauwe kleur.


In de linkerhoek heb ik groen gebruikt. Begin weer van buiten naar binnen. Hier is het heel belangrijk dat je langzaam naar binnen gaat, hier bedoel ik mee, dat je langer op de buitenrand blijft tikken, voordat je verder naar binnen gaat. Ga bij iedere volgende kleur iets minder ver naar binnen, zodat je een langzaam verloop van licht naar donker krijgt.
De grootste problemen die je kunt tegenkomen zijn: 
1) Een kleur die te donker is om mee te beginnen. Begin met de lichte kleuren. Met de lichte kleuren krijg je niet van die zware, contrasterende afdrukken en die vormen een basis voor donkerder kleuren.
2) Een te grote overgang van een lichte kleur naar een te donkere kleur. Het is beter om steeds een klein stapje donkerder te gaan.
3) Er zijn te weinig tikken/afdrukken gemaakt. Als je 3 keer met de TA op het papier tikt, krijg je 3 peren. Je moet zo vaak tikken, zodat de vorm verdwijnt en alleen de kleur overblijft. Met een snellere tik beweging krijg je een gelijkmatiger overgang en kleur applicatie.


niet te koop


Aantal